• DEŇ VODY

          • V roku 1992 valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 22. marec za Svetový deň vody. FOTO

            22. marec je  teda jedinečnou príležitosťou pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a pre rozvoj ľudskej spoločnosti.

            Na našej škole si každoročne rôznymi väčšími či menšími podujatiami, či činnosťami túto skutočnosť pripomíname. Tento rok to bola séria prednášok vo štvrtok 21.3. pre žiakov 2. stupňa v spolupráci s pracovníčkami správy Národného parku Nízke Tatry. V piatok 22.3. všetci žiaci i pedagógovia  mali možnosť zúčastniť sa počas prestávok na ochutnávke slovenských minerálnych vôd. Aj hodiny výtvarnej výchovy či slovenského jazyka a literatúry boli zamerané na umelecké spracovanie tejto témy.

            Chráňme a vážme si vodu, aby sa o 100 či 200 rokov nestala takým vzácnym artiklom, že sa kvôli nej povedú vojny alebo sa pre veľkú väčšinu ľudí stane ťažko dostupnou komoditou.

        • PONOŽKOVÁ VÝZVA
          • PONOŽKOVÁ VÝZVA

          • Naša základná škola sa vo štvrtok 21. marca zapojí do celosvetového podujatia - PONOŽKOVÁ VÝZVA, ktorou prejavíme solidaritu s ľuďmi s Downovým syndrómom.

            Ponožková výzva sa každoročne koná v tento deň a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. 

            V tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky.

            Urobme spolu tento svet krajším, pestrejším, zaujímavejším a inšpirujúcim.

             

          • RIADITEĽSKÉ VOĽNO dňa 20. marca 2024

          • Riaditeľ školy oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z.

            u d e ľ u j e

            žiakom 5. – 8. ročníka základnej školy

            riaditeľské voľno

            dňa 20. 03. 2024 (streda)

            V tento deň sa uskutoční Testovanie žiakov 9. ročníka.

            Žiaci 5.- 8. ročníka budú automaticky odhlásení z obeda.

          • DARUJTE 2% DANE

          • Vážení rodičia a priatelia školy!

            Aj v tomto roku by sme Vás chceli poprosiť o príspevok do nášho občianskeho združenia. Zákon č. 595/2003 Z.z. O daniach z príjmov Vám umožňuje darovať 2% zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, akou je aj naše Občianske združenie Školák - Brezno. Tento dar Vás z hľadiska financií nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Aj vďaka Vám, sme v uplynulom roku mohli zakúpiť: florbalové hokejky, športové dresy, uhradiť prednášku s ornitológom, získať USB so 4 filmami s enviromentálnou tematikou, pomôcky na biológiu, stojan na 6 bicyklov, koberce do MŠ, reproduktory s mikrofónmi....

            Stanovy OZ nám presne vymedzujú, na aký účel sa prostriedky môžu využiť - sú k nahliadnutiu na stránke školy.

            Na to, aby ste mohli darovať 2% z Vašich už zaplatených daní je potrebné podpísať priložené vyhlásenie a spolu s potvrdením o zaplatení dane poslať do školy, prípadne odovzdať na ktorýkoľvek daňový úrad.

            Viac info na stránke školy: https://zssmsbreznomazornik.edupage.org/percenta2/

            Za Vaše 2% Vám už vopred ďakujeme.

          • S BATOHOM NIELEN CEZ HORY

          • Krúžok S batohom nielen cez hory, neodradí cestovať za zážitkami ani v nepriaznivom počasí. A nielen za tými zábavnými, ale aj poučnými. Vydali sme sa vlakom smer Zvolen po stopách zámožných predkov a navštívili sme Zvolenský zámok. Deti si zapamätajú, že zámok dal postaviť nie Ľudovít Štúr, ako povedal jeden náš člen, ale kráľ Ľudovít I. Dozvedeli sme sa, že takto pred 600 rokmi zámok daroval ďalší "majiteľ" kráľ Žigmund svojej manželke Barbore Celjskej. Po tejto peknej a poučnej prehliadke to deti naštartovalo na menšie nákupy. Tak sme ukončili tento hoci upršaný deň, spokojní, vysmiati a nabití vedomosťami. FOTO

          • ENVIROMENTÁLNA VÝCHOVA V PRAXI

          • Žiaci ZŠ s MŠ MPČĽ 35 Brezno opäť strávili v rámci environmentálnej výchovy vyučovanie v lese. Láska k prírode a živým tvorom v nej ich doviedla pomôcť lesným zvieratám ľahšie prekonať ťažké zimné obdobie. Rozdelení na dve skupiny sa vybrali do lesa. FOTO
            Jedna skupina navštívila les v Lesnej správa Čierny Balog – Šaling. Krátka prechádzka krásnou prírodou popod vysoké stromy, čistý vzduch, šum vetra naplnili žiakov energiou. Pri kŕmidlách ich už čakali lesníci, ktorí sa podelili so žiakmi o bohaté skúsenosti a vedomosti o živote lesnej zveri v zime. Mali pre žiakov pripravené ukážky trofejí jeleňov. Páčilo sa im, keď si mohli porovnať a poťažkať rôzne veľké parožie. Po krátkej prednáške naložili do kŕmidiel pripravené dobroty. Nezabudli ani na vtáčiky, ktorým rozvešali a naplnili nové búdky.
            Druhá skupina sa pobrala náučným chodníkom popri obore nad NsP v Brezne, kde si zblízka pozreli vysokú zver, srnčiu zver, muflóny aj daniele. Jelenicu Žofu mohli dokonca nakŕmiť priamo z ruky. Pre všetky zvieratá doniesli maškrty v podobe mrkvy, zemiakov, šalátu, jabĺčok...Po prehliadke si pre nich lesníci z Lesov mesta Brezna pripravili dve stanovištia so zameraním na flóru a faunu našich lesov. Veľkým zážitkom pre žiakov bola ukážka vábenia jeleňov a taktiež ukážky rôznych zvukov, ktoré môžeme počuť v lese.

            Touto cestou by sme sa chceli poďakovať ochotným lesníkom z Lesnej správy Čierny Balog – Šaling a lesníkom Lesov mesta Brezno za trpezlivosť, príjemne strávené dopoludnie a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.


             

          • PREDNÁŠKA

          • Edukačný proces sme oživili prednáškou na tému Fajčenie a rakovina pľúc. Žiaci 6. a 7. ročníka sa oboznámili s následkami fajčenia, rizikovými faktormi rakoviny pľúc. Mali možnosť pomocou mikroskopu pozorovať preparáty pľúc fajčiara a nefajčiara. Zaujímavým zistením pre nich bolo testovanie sa spirometrom, pomocou ktorého zistili ako pracujú ich pľúca. Z uvedeného testovania funkcie pľúc vyplynulo, že žiaci majú nedostatok fyzickej aktivity. Rozvíjanie pľúc možno podporiť tréningom, športom, spievaním a pod. FOTO

        • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA
          • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA

          • Blahoželáme našim žiačkam, ktoré vyhrali v školskom kole Biblickej olympiády:

            1. miesto: Paulína Kvietková, 9.A

            2. miesto: Daniela Kvietková, 9.A

            3. miesto: Nina Uhrinová, 9.A

          • VALENTÍNSKE ČÍTANIE

          • Valentínsky deň prebiehal v 5. B netradične - s knihou v ruke. Keďže v našej triede milujeme čítanie, doniesli si žiaci svoje obľúbené knihy alebo využili knihy z triednej knižnice. Popri učení a pracovných listoch tak mali žiaci možnosť na hodinách ANJ, MAT, SJL a DEJ stráviť čas aj čítaním. FOTO

          • MLADÉ SVIŠTE a Mas Wrestling

          • Aj keď pár svišťov zostalo doma, my ostatní sme zažili zas raz skvelý deň na našom krúžku Mladé svište.

            Minulý týždeň si svište vyskúšali svoju fyzickú zdatnosť pri rôznych disciplínach, ktoré sme si zapísali a budeme sledovať svoje pokroky.

            Naše pozvanie prijala Domča Kyzeková, naša reprezentantka a držiteľka 3. miesta na majstrovstvách Európy v Mas Wrestlingu. Porozprávala nám o tomto zaujímavom a tak trochu pre nás neznámom športe, doniesla nám ukázať svoje trofeje, fotky a porozprávala svoje zážitky.

            Mladé svište sa opäť utvrdili, že športovať, hýbať sa a tešiť sa z pohybu je nielen prospešné pre zdravie,  ale aj skvelý liek na dobrú náladu. Ďakujeme Dominika a vidíme sa so svišťami na tvojom tréningu. FOTO

          • KONCERT MARTINA VETRÁKA

          • Dňa 5.2. k nám do školy zavítal vzácny hosť, spevák Martin Vetrák - FOTO. Výchovný koncert sa niesol v znamení vývoja populárnej hudby. V podaní Martina odzneli krásne piesne rôznych žánrov. Niektoré rozospievali aj našich žiakov. To bola ukážka toho, že hudobnú výchovu možno zažiť aj inak, ako v laviciach tried. Všetkým sa jeho vystúpenie nesmierne páčilo. Niektorých nadchlo až natoľko, že sa k nemu na pódium pridali. Dvaja šťastlivci získali aj Martinove CD. Ďakujeme za krásny kultúrny zážitok.

        • VALENTÍNSKA POŠTA
          • VALENTÍNSKA POŠTA

          • 05.02.24 – 14.02.24

            Napíš milý odkaz, ktorý poteší tvoju pani učiteľku, alebo spolužiačku a spolužiaka.

            Venovanie vlož do krabice vo vestibule.

            Nezabudni napísať meno a triedu toho, komu je pošta venovaná.

            Všetkým prajeme veľa lásky!

          • JARNÉ DOBRODRUŽSTVO

          • 22.02. – 23.02.2024  od 07:30 – 15:00 hod.

            1. deň – Bounce park Banská Bystrica

            2. deň – Tihányiovský kaštiaľ Banská Bystrica – výstava motýľov, tvorivé dielne, interaktívne prvky

            cena: 35€

            kapacita: 30 žiakov

            termín prihlasovania: do 12.02.2024

            telefonický kontakt: 0944 255 045

            Tešíme sa na Vás!

          • ŠALIANSKY MAŤKO

          • Výsledky prvej kategórie:

            1. miesto - Nela Vágnerová 3.B

            2. miesto - Margita Lojeková 3.A

            3. miesto -  Peter Brozman 2.A

            FOTO VÍŤAZOV

            Výsledky druhej kategórie:

            1. miesto - Emily Bacúšanová 4.B

            2. miesto - Lucia Ilčíková 4.B

            3. miesto - Tadeáš Ľupták 5.B

            Výsledky tretej kategórie:

            1. miesto - neudelené

            2. miesto - Sára Fabiánová 6.A

            3. miesto - Emma Sarvašová 7.A