• KNIŽNICA 6. a 8. ročník
          • KNIŽNICA 6. a 8. ročník

          • Dňa 3. mája - v piatok sme mali pekný deň. Pani učiteľky Somogyiová a Englerová nám zorganizovali krásnu exkurziu v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici. Exkurzia bola zameraná na život a dielo Mateja Bela a spisovateľa Sama Chalupku. Dozvedeli sme sa o nich veľa zaujímavých informácií. Matej Bel sa narodil 22. marca 1644. Bol evanjelickým farárom a rektorom, pôsobil v Nemecku. Napísal zemepisné knihy pre žiakov a za svoje dielo dostal medailu od pápeža. Je po ňom pomenovaná univerzita v Banskej Bystrici. O Samovi Chalupkovi sme sa dozvedeli, že sa narodil v Hornej Lehote. Tak isto bol evanjelickým farárom, teológiu vyštudoval v Bratislave patrí medzi našich najvýznamnejších básnikov. Najznámejšie jeho diela sú: Mor ho!, Branko, Boj pri Jelšave, Turčin Poničan. Zomrel ako 71-ročný na prechladnutie. Medzi najkrajšie jeho výroky patrí aj epitaf, ktorý má vyrytý na náhrobnom kameni:

            „V pravde žil som, krivdu bil som, verne môj národ ľúbil som!“

            Za množstvo získaných vedomostí a informácií o našich národných dejateľoch a za príjemne strávený deň v Banskej Bystrici ďakujeme obidvom pani učiteľkám a už teraz sa tešíme na ďalší školský výlet, ktorý nám zorganizujú. Ďakujeme !

            Za všetkých žiačka 6.A triedy Andrea Snopková.

          • SÚŤAŽE

          • V mesiaci apríl, boli ocenení v súťažiach:

            • CO očami detí

            1. miesto Ninka Botošová – 2.A

            3. miesto Deniska Šperková – 4.A      

            • Malý futbal Jednota COOP – dievčatá – 4. miesto
          • SLÁVIK SLOVENSKA

          • POZRI FOTOALBUM

            Dňa 18.4. sa našou školou niesli krásne melódie ľudových piesní. Nebolo to náhodou, konalo sa totiž školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska. I. kategórie (1.-3.ročník) sa zúčastnilo 15 spevákov a II. kategórie (4.-6.ročník) sa zúčastnilo 6 žiakov. Všetci museli zaspievať po dve ľudové piesne, jednu zo spevníka a jednu ľubovoľnú. Porota mala veľmi ťažkú úlohu vybrať víťazov. Nakoniec sa zhodli na týchto menách:
            I. kategória:
            1. miesto Viktorka Vaisová (1.B)
            2. miesto Laurika Giertlová (3.B)
            3. miesto Vladka Brveníková (2.A)
            II. kategória:
            1. miesto Veronika Fašková (5.B)
            2. miesto Marek Dolinský (4.B)
            3. miesto Majka Kamenská (5.B)
            Víťazom gratulujeme a pretože je to postupová súťaž, našu školu budú v okresnom kole reprezentovať Viktorka Vaisová a Veronika Fašková. Držme im palce!

          • DOTAZNÍK

          • Vážení rodičia,

            dovoľujeme si osloviť Vás so prosbou o vyplnenie nižšie uvedeného dotazníka.

            V dotazníku zisťujeme preferencie rodičov, potreby a možnosti v oblasti zosúlaďovania pracovného a rodinného života. Dotazník je nástrojom zberu údajov, ktoré spracúvame, skúmame a analyzujeme v rámci projektu riešeného výskumnými pracovníkmi Univerzity M. Bela v Banskej Bystrici, ktorý podporila Vedecká grantová agentúra Ministerstva školstva SR. Jedným čiastkovým cieľov projektu je tiež zistiť potreby a preferencie rodičov v oblasti inštitucionálnej starostlivosti o deti v predškolskom aj v školskom veku. Výsledky výskumu Vám v prípade záujmu budú k dispozícii a veríme, že poslúžia pri zvyšovaní kvality služieb starostlivosti o deti v predškolskom aj v školskom veku a k spokojnosti Vás ako rodičov s týmito službami.

            Dotazník je k dispozícii na linku: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dEhnOEswTGluQlBvbFlITEpyM1dNcnc6MQ

            Ďakujeme za Váš záujem a za odpovede.

        • OSVIENČIM
          • OSVIENČIM

          • POZRI FOTOALBUM

            Dňa 26.4.2013 sa žiaci ôsmeho a deviateho ročníka zúčastnili  historicko-poznávacej exkurzie v koncentračnom tábore Osvienčim (Poľsko). Všetci, ktorí sa tejto exkurzie zúčastnili si od toho dňa ešte viac vážia to čo majú. Samozrejme si odniesli veľmi silný zážitok, ktorý si určite budú pamätať  do konca svojho života. Za organizáciu a doprovod ďakujeme pani učiteľkám  Márií Kováčikovej a Kataríne Pacigovej.

        • VLAKOM DO BANSKEJ BYSTRICE
          • VLAKOM DO BANSKEJ BYSTRICE

          • POZRI FOTOALBUM

            Žiaci 1. a 2. ročníka opäť využili ponuku Ministerstva dopravy a Ministerstva kultúry na zvýhodnenú prepravu vlakom spojenú s návštevou pamätníka SNP, výstavy kvetov a včelárstva. Svoje putovanie ukončili tvorivými dielňami, kde sa priučili rezbárskemu, hrnčiarskemu a tkáčskemu remeslu.

          • BESEDA S ORNITOLÓGOM

          • Dňa 22.4.2013- sa uskutočnila beseda o vtákoch pre žiakov 5. ročníka. Každoročným hosťom na našej ZŠ je pán Imrich Kováč z Banskej Bystrice, ktorý už tradične k nám prichádza, aby sa so žiakmi podelil o množstvo zaujímavostí z ríše vtákov obývajúcich naše lesy, okolia vôd, lúky, sady, záhrady i mestá. Žiaci sa dozvedeli ako lovia dravce, koľko nástrah čaká vtáky pri ich migrácii, ako si zhotoviť krmidlá a hniezdne búdky. Pomocou online kamier sa nahliadli do hniezd niektorých vtákov v Holandsku. Ako darček si odniesli pekné plagáty a nálepky vtákov.

          • PSOVODI

          • zobraziť album

            Zadržanie nebezpečného páchateľa  služobným policajným psom

             Kynológovia policajného zboru  v Brezne predviedli 19.4. žiakom ukážky poslušnosti a ovládateľnosti služobného policajného psa. Žiakom sa veľmi páčila ukážka zadržania nebezpečného páchateľa, ktorú si aj na sebe vyskúšali.

        • KVÍZ
          • KVÍZ

          • Dňa 18.4. sa na našej škole uskutočnil vedomostný kvíz „Čo vieš o Veľkej Británii?“ Medzi sebou súťažili ôsmaci a deviataci. Deviaty ročník reprezentovali Adam Stražovec a Katka Božiková, ôsmy ročník – Boris Belko, Jakub Kováčik a Paťo Praslička. Zvíťazili deviataci. Blahoželáme!!!

        • DEŇ NARCISOV
          • DEŇ NARCISOV

          • V piatok, 12. apríla 2013, prebiehal 17. ročník verejnoprospešnej zbierky Ligy proti rakovine. Zapojili sa do nej žiaci 1. a 2. stupňa, všetci vyučujúci a zamestnanci našej základnej školy a tiež obyvatelia sídliska Mazorník. Spolu sa vyzbieralo 249 €. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli a tak pomáhajú ťažko chorým ľuďom.

          • KNIŽNICA MAZORNÍK

          • zobraziť album

            Dňa 12.4. cez prvú vyučovaciu hodinu sme 5.B a 5.A išli do knižnici na Mazorníku.

            Teta knihovníčka nám rozprávala o legendách. Legenda je literárny druh, pojednávajúci o živote, smrti, umučenia a zázrakoch svätca či mučeníka. V legendách sa vyskytujú zázraky a postavy kresťanskej histórie. Rozprávala nám  legendu o Artušovi a jeho meči,ľudovú legendu o Mátajovi. Taktiež aj o iných legendách a hrdinských činoch  z dávnej histórií. Aj my, návštevníci, sme si mohli vybrať a prečítať legendu podľa výberu . Čítali sme si  legendu o Zázračnom prameni. Bola to zaujímavá legenda. Myslím, že táto návšteva nám veľa priniesla. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácií z dávnej minulosti. Takéto akcie sú pre nás veľkým prínosom. Po skončení návštevy sme sa vrátili naspäť do školy a pokračovali sme vo vyučovaní.

            Zapísala Majka Kamenská,5.B

          • VO VEDECKEJ KNIŽNICI 2

          • zobraziť album

            Dňa 11.4. 2013 sa žiaci z 5.B, 5.A a 9.A zúčastnili na exkurzii v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici. Hneď, keď sme prišli dnu, sme sa rozdelili na 2 skupinky- 5.B+9.A a 5.A.

            5.B+9.A mali prednášku o spisovateľoch, ktorí pôsobili v našom regióne - Ján Chalupka, Samo Chalupka, Jozef Gregor Tajovský, Martin Rázus, Andrej Sládkovič. Dozvedeli sme sa zaujímavosti o ich živote a tvorbe. 5.A išla do bábkarského salóna. Potom sme sa vymenili s 5.A a 9.A išli na výučbu ako si majú požičiavať knihy novou technológiou - cez PC. V bábkarskom salóne sme sa dozvedeli, že bol rod Anderleovcov, ktorý vyrábal bábky. Z rodiny najviac vynikal Anton Anderle a jeho otec Bohuslav Anderle. Už od detstva Anton pomáhal otcovi pri bábkových predstaveniach. Od roku 1972 Anton samostatne pokračoval v rodinnej marionetovej tradícii. Potom sme si pozreli vystúpenia Antona Anderleho. Nakoniec sme si mohli zahrať aj my rozprávku s maňuškami -  O troch prasiatkach.

            Zapísala Veronika Fašková, 5.B

          • VO VEDECKEJ KNIŽNICI 1

          • zobraziť album

            Dňa 11.4. 2013 navštívili triedy: 5.A, 5.B a 9.A Štátnu vedeckú knižnicu v Banskej Bystrici. Pani lektorka nám porozprávala o štúrovských básnikoch, akými boli Samo Chalupka, Ján Botto, Janko Kráľ a Andrej Sládkovič. Dozvedeli sme sa nové informácie, ktoré sú málokedy napísané v učebniciach alebo v knihách. Navštívili sme aj počítačovú miestnosť, kde sme sa naučili ako si objednávať knihy z knižnice. Piataci navštívili bábkové divadlo. Zapísal Stražovec Adam 9.A

          • ŠIESTACI V HOREHRONSKOM MÚZEU

          • Dňa 4.4.2013 sa žiaci 6. ročníka zúčastnili na exkurzii v Horehronskom múzeu. V prvej miestnosti, ktorá slúžila kedysi ako sýpka, nás pani sprievodkyňa privítala a oboznámila o samotnom priebehu exkurzie. Následne sme sa presunuli do druhej časti výstavy a to do miestnosti, ktorá je venovaná spisovateľovi Martinovi Rázusovi.

            Martin Rázus dlhé roky pôsobil v Brezne ako evanjelický farár. Dozvedeli sme sa o jeho živote, rodine, štúdiu, dielach a o jeho samotnom pôsobení v našom meste. Videli sme dokonca jeho stôl, na ktorom vznikali jeho najznámejšie diela. Mali sme možnosť vidieť aj knihy napísané vlastným rukopisom. Potešili nás aj fotografie, na základe ktorých sme si tohto vzácneho človeka mohli predstaviť.

            V poslednej časti sme sa dozvedeli o spisovateľoch pôsobiacich v Brezne. Napr. Božena Němcová,  Gustáv Kazimír Zechenter- Laskomerský, Ján Chalupka, Samuel Kupčok, Matej Tasler, Ján Čipka a rôzne iné osobnosti. Pani sprievodkyňa nám o nich porozprávala a tiež sme mohli vidieť ich najznámejšie knihy aj fotografie.

            Získali sme nové a zaujímavé vedomosti, ktoré sa nám zídu nielen  v škole, ale aj v živote.

            Zapísala Radka Auxtová, 6.A

          • GALÉRIA TALENTOV

          • zobraziť album

            Dňa 27. 3. 2013 sa uskutočnila celoslovenská súťaž organizovaná Štátnou vedeckou knižnicou v Banskej Bystrici v spolupráci so ZŠ Jána Bakossa v Banskej Bystrici GALÉRIA TALENTOV.  Našu školu reprezentovalo v 2. kategóriách osem žiakov.

            I. kategória (žiaci I. stupňa):

            výtvarná oblasť – Kristínka Mikovínyová (2.B)

            vlastná literárna tvorba – Deniska Šperková (4.A)

            spev – Anetka Pitoňáková (4.A)

            hra na hudobnom nástroji – Martin Brveník (4.B)

            II. kategória (žiaci II. stupňa):

            výtvarná oblasť – Simona Šperková (7.A)

            vlastná literárna tvorba – Adam Stražovec  (9.A)

            spev – Mária Kamenská (5.B)

            hra na hudobnom nástroji – Robert Lipták (6.A)

            Doniesli sme si až 4. ceny a teda cenu Jána Bakossa získali:

            Anetka Pitoňáková – 1. miesto

            Martin Brveník – 2.miesto

            Deniska Šperková a Robko Lipták – 3.miesto.

            Gratulujeme!

          • GYMNASTICKÝ ŠTVORBOJ

          • Dňa 26.3.2013 naše žiačky reprezentovali školu v okresnom kole GYMNASTICKÉHO ŠTVORBOJA.

            Kategória A: Hana Kobelová, Viktória Frgelcová, Michaela Miháľová, Laura Giertlová, Lucia Kubaliaková.

            Kategória B: Viktória Kupcová, Aneta Pitoňáková, Júlia Turňová, Lucia Tschampová, Aneta Prilinská.

            Obidve družstvá obsadili 2. miesto. Gratulujeme!

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • zobraziť album

            Dňa 26.3.2013 sa v ZŠ Moskovská 2 v B. Bystrici uskutočnilo regionálne kolo 59. HVIEZDOSLAVOV KUBÍN.

            Našu školu reprezentovali  :

            - I. kat. próza – Denisa Šperková 4.A

            - II. kat. próza – Radka Auxtová 6.A

            Deniska Šperková sa umiestnila na druhom mieste a Radka Auxtová na treťom mieste .

            Srdečne blahoželáme .

          • ROZPRÁVKOVÉ VRETIENKO

          • zobraziť album

            Dňa 22.3. 2013 sa v CVC Brezno uskutočnilo okresné kolo recitačnej súťaže ROZPRÁVKOVÉ VRETIENKO. Našu školu reprezentovala Anetka Pitoňáková a získala 1. miesto.  Gratulujeme!

          • ENERGIE OKOLO NÁS

          • zobraziť album

            Rok 2012 bol OSN stanovený „Medzinárodným rokom trvalo udržateľnej energie pre všetkých“ .Na túto tému úzko nadväzuje projekt Energie okolo nás, ktorý organizuje spoločnosť  DALKIA a je zameraný na vytváranie pozitívneho vzťahu detí k životnému prostrediu. Štvrtáci z našej školy ako jediní z Brezna sa do projektu zapojili. Ich úlohou bolo vybrať aspoň jeden druh obnoviteľných druhov energie (slnko, vietor, voda, biomasa), ktorý by sa dal využiť v našom meste (sídlisku, škole)  a spoločne napísať text a ilustrovať projekt využitia obnoviteľného zdroja energie. Žiaci z oboch tried sa s nadšením pustili do práce spolu s p. učiteľkami:  Auxtovou, Pitoňákovou  a Pacigovou a v marci 2013 odovzdali projekty zamerané na možnosti využitia veternej energie našou ZŠ. Veľkou motiváciou pre žiakov bola hlavná cena, ktorú pripravila spoločnosť Dalkia pre celoslovenských víťazov – atraktívny celodenný výlet so zaujímavým programom. Práce žiakov oboch tried boli pekné a nápadité a preto veríme, že zaujmú porotu a žiaci sa budú môcť potešiť i z hlavnej ceny. Celým obdobím tejto vzdelávacej súťaže našich štvrtákov  sprevádzali aj zaujímavé pedagogické materiály (cvičné a pracovné zošity, hry s tematikou energií a výroby tepla, DVD- Zmenšime našu ekologickú stopu, set vzoriek biomasy) a v decembri 2012 sme využili ponúknutú možnosť a zúčastnili sa exkurzie v kotolni na našom sídlisku.