• MATEMATICKÝ KLOKAN
          • MATEMATICKÝ KLOKAN

          • POZRI FOTOALBUM

            I. stupeň

            Spolu zapojených 36 žiakov, z toho 12 úspešných riešiteľov.

            1. ročník: súťažilo 13 žiakov – úspešný riešiteľ: Lucia Vrbovská

            2. ročník: súťažilo 11 žiakov – úspešní riešitelia :Veronika Predajňová, Emília Macková, Radko Auxt, Daniel Sedliak, Michaela Miháľová, Anetka Potkányová

            3. ročník: súťažilo 9 žiakov – úspešní riešitelia :Viktória Kupcová, Denisa Šperková, Filip Kováčik, Denis Dianiška

            4. ročník: súťažili 3 žiaci – úspešný riešiteľ: Matej Kováčik

            Titul „Školský šampión“ s najvyšším počtom bodov získala Viktorka Kupcová z 3.A triedy.

            II. stupeň

            Spolu zapojených 19 žiakov.

            Úspešní riešitelia:

            Martin Herman 5.A

            Radko Dubéci 5.A

            Marta Vanesa Medveďová 8.A

            Blahoželáme!

          • Ako sme prvákov pasovali za čitateľov knižnice

          • POZRI FOTOALBUM

            Mestská knižnica - pracovisko Mazorník pod vedením pani knihovníčky Svetlany Schwarzbacherovej usporiadala pre našich prváčikov stretnutie pod názvom: Prvák – čitateľ . Akcia bola spojená s pasovaním prvákov za čitateľov. Predtým však museli žiaci sľúbiť, že sa ku knihám budú slušne správať, nebudú ich ničiť, trhať, čarbať do nich, včas ich vrátia. Každý budúci čitateľ dostal pamätný list na pasovanie a tiež aj malú sladkosť.

          • NÁUČNÝ CHODNÍK JAKUBA SUROVCA

          • POZRI FOTOALBUM

            Jún je mesiac, kedy sa žiaci tešia na výlety. V  piatok 8.6. sa prváci odviezli autobusom na Zbojskú – na romantické miesto plné ovečiek so svojimi zvoncami , pasúcich sa koníkov, rodiny somárikov, psíkov a mačičiek. Našim cieľom bol Náučný chodník zbojníka Jakuba Surovca. Vyšli sme priamo zo Zbojníckeho dvora na kopec Remeta , kde sú dve informačné tabule, ktoré hovoria o náučnom chodníku a aj o vrchu Remeta, s ktorým sa viaže legenda o mníchovi – samotárovi, ktorá má veľmi poučný koniec. Obdivovali sme krásne okolité lesy a lúky plné rozkvitnutých kvetov. Plní nádherných zážitkov a hier sme sa vrátili domov .

          • MÁME RADI ZVIERATÁ

          • POZRI FOTOALBUM BOMBUROVA ŠABĽA

            V sobotu 26.5. 2012 sa uskutočnila súťaž „Bomburova šabľa“, ktorá sa konala v synagóge. Tejto súťaže sa zúčastnili aj  žiaci našej školy, ktorí reprezentovali svoje výtvarné práce – masky zvierat. Do súťaže sa zapojilo  19 žiakov, z toho 9 ich prišlo do synagógy, boli oblečení v maskách.

            Na tejto súťaži vyhrala 1. miesto Anetka Pitoňáková z 3.A s maskou jednorožca.

            Súťaže sa zúčastnili :

            Deniska Šperková z 3.A s maskou motýľa ,

            Filip Kováčik z 3.A s maskou tučniaka ,

            Eliška Medveďová z 3.A s maskou lienky ,

            Simonka Šperková zo 6.A s maskou sovy ,

            Lucka Sitarčíková zo 6.A s maskou kačky Daisy

            Laura Kindernayová a Kristína Kovalčíková  zo 6.A s maskou  zebry ,

            Peter Kružliak zo 6.A s maskou krokodíla .

            Za masky , ktoré sme predviedli malou promenádou, sme dostali malé ocenenie . Po promenáde a ocenení sme  videli pekný program šermiarskej skupiny Berezun. Bol to pekný zážitok .

            Zapísali žiaci zo 6.A

          • BOMBUROVA ŠABĽA

          • POZRI FOTOALBUM

            Naša škola sa v tomto školskom roku opäť zapojila do medzinárodnej súťaže kresleného humoru a satiry "O Bomburovu šabľu".

            Téma " Máme radi zvieratá ?" bola síce pre deti prístupnou, ale vytvoriť originálny kreslený vtip nie je taká jednoduchá vec. Preto sme uvítali možnosť vytvoriť masky zvierat. S najlepšími prácami sa žiaci predstavili 2.júna v Synagóge v  Brezne. Odmeny, ktoré deti dostali, budú určite inšpiráciou zapojiť sa do tejto súťaže aj v budúcich ročníkoch.

             

             

          • SPIEVANKOVO

          • POZRI FOTOALBUM

            31.5. sa konalo na breznianskom námestí kultúrne podujatie „Spievankovo”, ktorého sa zúčastnili aj naši žiaci 1. stupňa. Detskí speváci Mária Podhradská a Richard Čanaky zaspievali deťom rôzne detské pesničky z ich Cd – čiek. Spievanka a Zahrajko zo Spievankova, ako sa nám speváci predstavili, zapojili do svojho vystúpenia aj detičky. Žiadna nožička nezostala stáť. Všetci si so Spievankou a Zahrajkom zaspievali a zatancovali a strávili tak veľmi príjemné popoludnie.

          • BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA

          • POZRI FOTOALBUM

            24.5.2012 nás žiaci našej ZŠ: Simona Šperková – 6.A, Michaela Giertlová 6.A a Jakub Kováčik – 7.A  úspešne reprezentovali na okresnom kole BIO – kategória D /mladší žiaci/.

            Simonka Šperková, ktorá súťažila  v projektovej časti, obsadila  1. miesto.

            Gratulujeme!

          • DEŇ RODINY

          • POZRI FOTOALBUM

            Vyrástol nám jeden dom, ocko s mamkou žili v ňom.

            Pretože sa radi mali, dlho sami neostali,

            raz a dva tu boli deti, slniečko aj na ne svieti.

            Už to nie je novina, je to celá rodina.

            Žiaci 1. ročníkov si na konci mesiaca máj pripomenuli besiedkami sviatok rodiny, ktorý je tohto roku 15. mája .

            Deň detí, Deň matiek – to všetko sú sviatky, na ktoré sme si zvykli a všetci o nich vieme. No mnohí z nás ani netušia, že aj otcovia majú svoj sviatok, teda Deň otcov. Ten sa oslavuje vždy tretiu nedeľu v mesiaci jún. A práve všetky tieto sviatky sme pospájali , aby sme ich spolu oslávili so svojimi rodičmi – so svojou rodinou.

          • KEŽMAROK

          • POZRI FOTOALBUM

            Dňa 25.4.2012 žiaci 7.A, 8.A, 9.A navštívili Kežmarok. Najprv drevený artikulárny kostol, postavený bez jediného klinca. Bol postavený v roku 1717 a v ten istý rok bol skonštruovaný aj organ, ktorý funguje do dnešných dní. Jediná kamenná časť kostola je sakristia, ktorá od roku 1593 slúžila ako miestny hostinec. Naša druhá zastávka bola o pár metrov ďalej. Najväčší evanjelický kostol na Slovensku. Bol postavený v rokoch 1879 – 1894. Jeho presná kópia sa nachádza v Turecku na Golgote. Jediný rozdiel v nich je jedna veža, ktorá chýba na Kežmarskom kostole. Nebola postavená pre nedostatok peňazí. Organ bol postavený v roku 1875. V kostole sa nachádza aj mauzoleum Imricha Tőkőliho. Jeho plášť, ktorý sa tam nachádza, je starý vyše 307 rokov. Naša tretia a posledná zastávka bola taktiež neďaleko. Bolo to evanjelické lýceum, na ktorom študovali tí najznámejší spisovatelia ako Martin Kukučín, Samo Chalupka a Pavol Országh Hviezdoslav. V lýceu sa nachádza historická knižnica, ktorá obsahuje vyše 150 000 kníh v rôznych svetových jazykoch. Je to najväčšia knižnica v strednej Európe.

            Zapísal Adam Stražovec 8.A

          • SLÁVIK SLOVENSKA

          • POZRI FOTOALBUM

            Dňa 18. 5. 2012 sa v CVC Brezno konalo okresné kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska. Našu školu reprezentovali traja žiaci: Marek Dolinský 3.B, Veronika Fašková 4.B a Bianka Schallerová 8.A. Každý z nich musel zaspievať dve ľudové piesne. Jednu s doprovodom hudobného nástroja. Hudobný doprovod im robil heligonkár Martin Štulrajter. Žiaci sa úlohy zhostili veľmi dobre, podali vynikajúci výkon. Aj keď neobsadili žiadne popredné miesta, zaslúžia si našu pochvalu.

          • ZLATÉ VAJÍČKO

          • POZRI FOTOALBUM

            Dňa 17. 5. 2012 zavítali do našej školy herci divadla Jonáša Záborského z Prešova s divadelným predstavením „O zlatom vajíčku“. Detičky sa preniesli do sveta rozprávkového príbehu líšky a vlka, ktorí ukradli zlaté vajce. Líška prinútila vĺčka, aby vysedel zlaté vajíčko, z ktorého sa nakoniec vyliahol malý kohútik, s čím líštička vôbec nerátala.  Ako to v rozprávočkách býva, dobro zvíťazilo nad zlom. Malého kohútika vĺčko zachránil pred zubami líšky a vrátil ho do jeho domčeka, kde žije určite až dodnes.

          • V ŠTÁTNEJ VEDECKEJ KNIŽNICI

          • POZRI FOTOALBUM

            V stredu dňa 16.5.2012 sme navštívili Štátnu vedeckú knižnicu v Banskej Bystrici. Na začiatku našej prehliadky nás pani lektorka zaviedla do miestnosti, v ktorej boli obrázky rôznych spisovateľov a básnikov Slovenska. Porozprávala nám o spisovateľoch, ktorí pôsobili v blízkosti nášho kraja. Tejto prednášky sa zúčastnila aj spisovateľka Blanka Poliaková, ktorá píše knihy pre deti. Priblížila nám aj svoju knihu : “Aha máme bračeka“, v ktorej píše o svojich vnúčatách. Teraz chystá už svoju štvrtú knihu. Svoje prvé dielo napísala ako 13 ročná, kde ako dieťa vykresľuje obraz vojakov v druhej svetovej vojne. Bola aj redaktorkou v časopise Slovenka. Svojím pútavým rozprávaním nás zaviedla do sveta spisovateľa. Snažila sa nám na základe svojich vlastných skúseností priblížiť “zaručený recept“ ako sa stať spisovateľkou. Po zoznámení s pani spisovateľkou sme sa presunuli do miestnosti, kde boli rôzne hudobné nástroje z dreva. Veľmi zábavné bolo poprezerať si oddelenie starých, drevených hudobných nástrojov v Literárnom a hudobnom múzeu, pretože sme si vypočuli zaujímavé poznatky z minulosti. Tu nás zaujalo rozprávanie o zvoncoch a píšťalkách, ktoré kedysi slúžili ako prvé mobilné telefóny. Všetko sme si tu mohli aj osobne vyskúšať. Potom sme išli do bábkarského salónu, kde boli rôzne druhy bábok. Pani lektorka nám o nich  porozprávala rôzne zaujímavosti, o ktorých sme ani netušili a ukázala nám, ako sa také bábkové divadlo hrá. S veľkou radosťou sme si svoje divadlo zahrali aj my. Domov sme odchádzali plní poznatkov a krásnych dojmov, ktoré určite využijeme nielen v škole,  ale aj v našej budúcnosti. 

            Zapísala: Radka  Auxtová  5.A

        • CIRKUS JACKO 2012
          • CIRKUS JACKO 2012

          • POZRI FOTOALBUM

            15.mája 2012 našu školu navštívil Cirkus Jacko. Známy ukrajinský súbor tu nebol po prvýkrát. Deťom sa predstavili artisti so zaujímavým programom. Predviedli skvelé artistické kúsky, ktoré pobavili malých i veľkých. Do programu sa zapájali aj deti, ktoré sústredene sledovali, čo sa bude diať ďalej. Každé číslo odmenili potleskom. Bol to krásny zážitok.

          • SOKOLIARI

          • POZRI FOTOALBUM

            Dňa 14.5.2012 prišli na našu školu sokoliari z Banskej Štiavnice. Porozprávali nám o histórii sokoliarstva, o vzácnych druhoch dravcov. Na vlastné oči sme videli myšiaka lesného, orla bielohlavého, plamienku driemavú a iné vzácne druhy dravcov. Sokoliari nám predviedli let dravcov a za odmenu im ponúkli surové mäso. Aj naši spolužiaci  a pani učiteľka Škvarková si vyskúšali pristávanie dravca na ruku. Keďže dnes počasie neprialo letu dravcov (silný vietor), stala sa menšia ,,nehoda“. Pre silnejší vietor sa jeden z dravcov – malý sokolík Pinďo stratil, ale pevne veríme a dúfame, že sa ho podarilo nájsť.

             

          • DEŇ MATIEK

          • POZRI FOTOALBUM

            Mamičke k sviatku

            Dňa 9.5.2012 navštívila 7.A Mestskú knižnicu Brezno na Mazorníku. Na hodine výtvarnej výchovy žiaci pripravili prekvapenie pre svoje mamičky pri príležitosti Dňa matiek. Použili farebné papiere, servítky, plastové poháre . Výsledkom tvorivej hodiny v knižnici s pani Schwarzbacherovou boli milé darčeky.

          • KORSEM

          • KORSEM je seminár z prírodných vied, organizuje ho už 5 rokov Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave. Jeho úlohou je zvýšiť záujem o prírodovedné predmety prostredníctvom zaujímavých úloh na počítači. Súťaž mala 3 kolá. Zúčastnilo sa jej 10 žiakov z 8.A. Najlepšie umiestnenie dosiahli:

            Adam Stražovec 18 bodov, Simona Rapčanová 18 bodov, Erika Hroncová 14 bodov.

          • EKOLOGICKÝ DEŇ

          • POZRI FOTOALBUM

            7. mája sa na našej škole uskutočnil Ekologický deň, ktorý pripravili žiaci 9.A  a dve žiačky z 9.B triedy. Žiakov druhého stupňa a dvoch tried 4. ročníka čakal zaujímavý program.

            Ekologicý deň začínal videom, ktoré bolo zamerané na kontrast medzi čistou neporušenou prírodou a prírodou, ktorú neustále znečisťujeme. Po videu nasledovala prezentácia, ktorej cieľom bola ekológia a jej problémy, alternatívne zdroje, čistota prírody a Svetový deň Zeme. Po prezentácii si žiaci zvolili vedúceho skupiny a vymysleli vlastný EKO názov skupiny a vybrali sa do „terénu“, kde boli pre nich pripravené EKO súťaže. Na jednotlivých stanovištiach si žiaci vyskúšali svoje vedomosti z biológie ako aj svoje športové nadanie. Všetci sa veľmi snažili, ale prvý môže byť len jeden.

            Víťazi: 5.A (mladší žiaci)

                       9.B (starší žiaci). Blahoželáme

            Zapísala Romana Švantnerová,9.A

          • RÉTORIKA Z NEMECKÉHO JAZYKA

          • POZRI FOTOALBUM

            V dňoch 9. – 19. 4. 2012 sa naši nemčinári popasovali v Prednese poézie a prózy v nemeckom jazyku. Najskôr prebehli triedne kolá. Súťaže sa zúčastnili žiaci 6. – 9. ročníka. Každý žiak si vybral text v nemčine – poéziu alebo prózu, ktorý predniesol pred svojou triedou.

            24. 4. 2012 prišiel deň D, kedy víťazi triednych kôl predviedli svoje zručnosti v prednese na školskom kole.

            A tu sú výsledky:          1. miesto – Rebeka Goceliaková, 9. B, bájka Die Krähe und der Krebs

                                               2. miesto – Lucia Sitarčíková, 6. A, rozprávka Prinzessin auf der Erbse

                                               3. miesto – Tatiana Maráková, 7. A, báseň Die Jahreszeiten

            Víťazkám blahoželáme a tešíme sa na ďalší ročník budúci rok.

          • JAR KLÁRY JARUNKOVEJ

          • Posledný aprílový deň sa naše žiačky Deniska Šperková a Viktorka Kupcová zúčastnili recitačnej súťaže Jar Kláry Jarunkovej, ktorú usporiadala obec Šumiac. Ich úsilie bolo korunované úspechom, pretože obidve získali tretie miesto, Viktorka v prednese poézie a Deniska v prednese prózy. Hosťom tejto súťaže bola etnografička Viera Gašperíková, ktorá vlastnoručne vpísala dievčatám do kníh venovanie. Ďalšou milou cenou boli semienka rastlín. Usporiadateľom patrí veľký obdiv, pretože o všetkých bolo dobre postarané. Radi sa tejto súťaže zúčastníme aj v budúcom školskom roku.


             

             

          • PLAVECKÝ VÝCVIK

          • POZRI FOTOALBUM

            Prváci a druháci našej školy sa zúčastnili plaveckého výcviku, ktorý im pomohol rozvinúť kladný vzťah k vode. Osvojili si základné plavecké zručnosti, ako je dýchanie do vody, splývanie, potápanie, skoky do vody za pomoci nadľahčovacích pomôcok a herných cvičení. Deťom, ktoré už vedeli plávať, plavecký výcvik pomohol pri zdokonaľovaní techniky.