• DEŇ ZEME

          • POZRI FOTOALBUM

            Žiaci prvého stupňa v rámci Dňa Zeme vyčistili lesík na Chamarovej. Je to síce súkromný pozemok, ale chodí tam množstvo nezodpovedných výletníkov, ktorí síce prežijú krásny deň v prírode, ale nechajú po sebe obrovskú spúšť. Porozbíjané fľaše, pozahadzované plasty, papiere a množstvo iných odpadkov. Neuvedomujú si jednu dôležitú vec, že oni sú v tom lese len na návšteve. Že tam bývajú zvieratá, ktoré si určite nezaslúžia mať doma taký neporiadok.

            Nie sme povinní robiť takéto služby, ale urobili sme to pre našu Zem veľmi radi. Je to síce len ako kvapka v mori, ale určite sa to počíta. Žiaci mali z toho dňa veľký zážitok, lebo napriek halde odpadku, ktorý sme tam našli, sa im podarilo vidieť obrovskú užovku ako sa vyhrieva na slniečku, a to sa nevidí každý deň. Keby vedela rozprávať, určite by sa poďakovala, že sme jej vyčistili domov.

          • WEEK IN ACTION

          • POZRI FOTOALBUM

            V termíne od 19.4. do 23.4. prebehol na našej škole „Week in action“. Žiaci, ktorí sa vopred prihlásili, mali možnosť komunikovať s americkým lektorom zo štátu Washington. Kurz prebiehal každý deň v rozsahu 6 vyučovacích hodín. Ďalší „Week in action“ sa bude konať počas prvého prázdninového týždňa. Záujemci sa môžu prihlásiť v kabinete anglického jazyka.

          • SADENIE STROMČEKOV

          • POZRI  FOTOALBUM

            Dňa 27.4. k nám prišli lesníci zasadiť stromčeky. Zasadili sme ich pri bežeckom okruhu. Sú to stromčeky javor, tis. Chlapci z 5.A a 6.A  pomáhali zasádzať, zasypávať a polievať stromčeky. Vysadzovania stromčekov sa zúčastnili p.uč. Škvarková, Pacigová, Auxtová a Libičová. Triedy 3.A, 5.A a 6.A. MILÍ SPOLUŽIACI, NENIČTE TIETO STROMČEKY! NECHAJTE ICH RÁSŤ! VEĎ ISTO AJ VY CHCETE MAŤ KRÁSNE OKOLIE!

          • BESEDA S ORNITOLÓGOM

          • POZRI  FOTOALBUM

            Tak ako každý rok nám prišiel pán Kováč porozprávať niečo o vtáctve. Dozvedeli sme sa, že niektoré vtáky sa vedia tak dobre maskovať, že ich skoro nevidno. Vieme o vodnom, lesnom a  poľnom vtáctve. Pozerali sme rozprávku o hašterivých vtákoch, počúveli ich hlasy a spev. Na tejto besede s ornitológom sa zúčasnili triedy 5.A a 6.A.

          • DEŇ S KRTKOM 1.ročník

          • POZRI FOTOALBUM

            Dňa 31.3.2010 žiaci 1. ročníka strávili deň s krtkom. Pani učiteľka im prečítala rozprávku Krtkove nohavičky. Potom si mohli spomínanú rozprávku pozrieť na DVD a nakoniec si postavičku krtka zhotovili sami. Spojili príjemné s užitočným a okrem toho sa od krtka dozvedeli, čo všetko je  potrebné na výrobu plátna.

          • VEĽKONOČNÁ BURZA NÁPADOV

          • POZRI FOTOALBUM

            Žiaci štvrtého ročníka dňa 31. 3. 2010 usporiadali  VEĽKONOČNÚ BURZU NÁPADOV, kde sa prezentovali svojimi výrobkami. Privítali svojich spolužiakov 1. – 4. ročníka a tí si mohli za symbolickú cenu niečo kúpiť. Okrem toho sa deti dozvedeli veľa o Veľkonočných tradíciách. Bol to pekný deň a na tvárach detí sa dala vyčítať ich radosť a spokojnosť.

          • MAREC MESIAC KNIHY

          • POZRI FOTOALBUM

            V marci sme vyhlásili súťaž „O najstaršiu knihu“, aby sme deti nenútene nahovorili na prehľadanie svojich domácich knižníc, ba i knižníc starých a prastarých rodičov. Výsledok nás milo prekvapil. Zrazu sa v škole zjavili knihy zo začiatku minulého storočia, knihy odborné, beletria, ale aj modlitebné knižky prastarých mám. Knihy boli viazané v koži, zdobené kovaním, slonovou kosťou, dokonca so zámkom. Najstaršiu knihu z roku 1898 doniesol žiak 1.B  Martinko Brveník. O histórii kníh nám prišla porozprávať pani Monika Bačová z Mestskej knižnice v Brezne, ktorej chceme aj touto cestou poďakovať za ochotu.

            A keďže marec je mesiacom kníh,zorganizovali sme výstavku „Moja najobľúbenejšia kniha“.

            Deti sa s radosťou zapojili o čom svedčia aj čísla, pretože z približne 130 žiakov na 1.stupňa

            nám svoju  knihu donieslo ukázať takmer 80. Knihy boli ozaj rôznorodé, od rozprávkových cez encyklopédie  až po „Príručku vodiča V3S“. Pri tejto akcii nám pomáhala naša školská pani knihovníčka  Klaudia Pravotiaková, ktorej tak isto ďakujeme.

            Veríme, že aj týmito aktivitami sme aspoň trochu prispeli k budovaniu si vzťahu ku knihám ako neoddeliteľnej súčasti nášho duchovného života.

          • EXKURZIA

          • POZRI FOTOALBUM

            Dňa 24.3.2010 boli žiaci 6.A a 8.A na zaujímavej exkurzii na Čističke odpadových vôd vo Valaskej, ktorú zorganizovali pani učiteľky Škvarková a Pacigová. Oboznámili sa tam s priebehom a filtráciou odpadových vôd.

          • DRUŽINA MÁ TALENT - pozri FOTOALBUM

          • V piatok 5.3.2010 sa v ŠKD konalo zábavné popoludnie pod názvom Družina má talent. Súťažilo medzi sebou 15 detí, ktoré boli najlepšie vo svojom oddelení. O malé talenty naozaj nebola núdza. Súťažilo sa v speve, tanci, recitácií, gymnastike, hre na hudobný nástroj.

            Všetkým deťom patrí obdiv a uznanie za odvahu a skvelý výkon.

            Najlepšie talenty ŠKD:   Viktorka Vajzerová 1.A spev ľudovej piesne

                                                  Anetka Pitoňáková 1.A spev modernej piesne

                                                  Simonka Šperková 4.B a Bianka Záhorská 4.A gymnastika

                                                  Viktorka Hrablayová 2.A recitácia

                                                  Robko Lipták 3.A hra na hudobný nástroj

            Všetkým deťom blahoželáme.

          • PRVÁCI KŔMILI LESNÚ ZVER

          • POZRI  SI  FOTOALBUM

            Žiaci zo ZŠ s MŠ Brezno – Mazorník vrámci environmentálnej výchovy strávili deň v lese, v doline Kýčerná na Čiernom Balogu. Doviedla ich tam láska k prírode a k živým tvorom v nej.

            Po nenáročnej ceste krásnou zasneženou prírodou, kde sme mohli vnímať seba samého ako súčasť prírody, sme sa ocitli pri kŕmidle. Tu nás už čakali lesníci s vrecami sena a ovsu Ing. Eduard Tomkuliak, Miloslav Marko a Ing. Eva Stehlová. Po krátkej besede, kde nám pán správca porozprával čo-to o zvieratkách a spôsobe prikrmovania, sme mohli aj my prispieť k činu. Bolo úžasné sledovať radosť v detských očkách, keď začali zo svojich ruksakov vyťahovať pripravené dobroty pre zvieratá: mrkvu, zemiačik, jabĺčko, seno či kamennú soľ. To sú pre lesnú zver najväčšie dobroty. V kútiku duše sme cítili, ako nás zvieratá z diaľky pozorujú a za všetkých nám prišiel poďakovať nebojácny vtáčik, ktorý sa ešte za našej prítomnosti hostil na ovse. Aj my by sme sa touto cestou chceli poďakovať lesníkom za krásny deň, ktorý sme mohli aj v ich spoločnosti stráviť v lese. Lebo nie nadarmo sa hovorí: „Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť!“. A dúfame, že aj v srdci našich detí ostalo malé semienko lásky k prírode, ktoré sa bude postupne rozrastať.